Danmarks civile Hundeførerforening - DcH Vesthimmerland Kontakt Til forsiden

Dressur

DcH s konkurrenceprogram.

Øvelserne i DcH konkurrenceprogram er i sin oprindelse øvelser, som kan  anvendes til praktiske opgaver. F.eks. eftersøgning af bortgåede personer i skov og på mark. Eftersøgning af tabte eller bortkastede genstande. 
I begge eftersøgningsdicipliner lærer hunden at søge på luftfærd og går således med det vi kalder højt søg.

En anden vigtig øvelse er sporsøg, hvor hunden enten selv skal opsøge et spor eller den bliver anvist sporets start . Her skal de dygtigste hunde kunne følge kilometerlange spor gennem varierende terræn og de skal opsamle  eller påvise ”tabte” genstande undervejs. 
Ved sporsøg lærer vi hunden at søge dybt i terrænet.

For at man kan arbejde med en hund i så svære øvelser er det nødvendigt at hunden er absolut lydig, og at den elsker sin herre, som den skal opfatte som sin førerhund.
For at opbygge respekt, lydigheds/tillidsforholdet er det nødvendigt at starte med øvelser, som vi kalder lydighedsøvelser. 

Det er øvelser som at følge sin herre (førerhund) i gang, løb, langsom gang, men kun når hunden får besked på at være på plads, når den får fri, må den gerne løbe rundt og lege og snuse. Det er også øvelser som stå, sid, dæk på kommando. Og så er det forøvelser til eftersøgningsarbejde så som, at sende hunde frem i terrænet 
Ligesom hunden sendes frem mod en figurant, hvor den så, ved at halse (gø), skal fortælle hundeføreren, at den har fundet en person.

Programmet har fire konkurrenceklasser nemlig: C, B, A og Elite.  

C-klassen er begynderklassen for førstegangshundeførere. Her består øvelserne af lydighedsøvelser + et frit søg.

B-klassen er begynderklassen for trænede hundeførere. Det betyder, at hvis man tidligere har konkurreret i B-klassen skal man starte her med en ny hund. B-klassens øvelser er lydighedsøvelser + frit søg + sporsøg.

A- klassen. I A- klassen er alle øvelser med: lydighedsøvelser + frit søg + sporsøg + eftersøgning ( som er den sværeste af alle øvelser).

Eliteklassen: Øvelserne er de samme som i A –klassen, men sværhedsgraden er forøget betydeligt. Det er et fåtal at hundeførere der nogensinde når Eliteklassen. 

 Til toppen Til startsiden Tilbage  

© Danmarks civile Hundeførerforening